Zatita geografskog porekla proizvoda

Arhiva vijesti 2009

Active Image

U organizaciji sjenikog Podrunog centra Mree za podršku ruralnom razvoju, a u okviru projekta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, koji se sprovodi u sradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u Sjenici je prvi put odrano struno predavanje o zaštiti geografskog porekla proizvoda. Prisutni sjeniki proizvoai poljoprivredno prehrambenih proizvoda su tom prilikom, od strunih konsultanata UNDP, dobili korisne informacije i savete, kako njihovi proizvodi mogu zasluiti zaštitu geografskog porekla i postati brendovi.
Sir, paprika u pavlaci, suduk, pršut i ovija stelja, su prema preporuci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, proizvodi iz sjenikog kraja, koji bi trebalo da budu zaštieni, odnosno brendirani. Da bi neki proizvod mogao da bude zaštien, on mora da zadovolji odreene parametre, kao što su: ekološki kriterijumi, organizacioni aspekti proizvodnje, socijalni kriterijumi i uticaj na ivotnu sredinu. S toga su, struni konsultanti UNDP sjenikim proizvoaima savetovali interesno udruivanje, kako bi dostigli odreene zajednike standarde i unificirali tehnološki proces proizvodnje odreenog proizvoda.

''Ovakva vrsta edukacije je za nas proizvoae veoma znaajna i to je trebalo ranije organizovati, s obzirom da mi imamo kvalitetne proizvode, koji zasluuju da budu zaštieni. Ja sam spreman na interesno povezivanje sa ostalim proizvoaima, ali smatram da bi u tome i lokalna zajednica, koja ima kvalifikovane kadrove, trebalo više da se ukljui. Oni bi trebalo da motivišu i ubede ostale proizvoae, kako bi svi zajedno ostvarili zajedniki cilj da neki od naših ve poznatih proizvoda, postanu sjeniki brendovi'', rekao je u izjavi za medije Hilmo Cucak, vlasnik mlekare ''Tisovac''.
Zoran Starešina, agronom Hrvatskog poljoprivrednog zadrunog saveza, i spoljni konsultant UNDP, kae da sve zavisi od samih proizvoaa, koji ne bi trebalo da se meusobno doivljavaju kao konkurencija, ve da nau interes da se udrue i zajedniki nastupe na veem trištu. ''Proizvoai moraju da naprave prvi korak, jer, ako e biti pomoi sa strane, bie je i od Evropske Unije i od institucija drave. Meutim, proizvoai moraju sami pronai svoj put, odnosno povezat se na interesnoj osnovi. Preporuuijemo dakle, prvo osnivanje udruenja po tehnološkim funkcijama unificirane proizvodnje odreenog proizvoda, a kasnije i Zadruge kao privrednog subjekta. I sjeniki proizvoai treba da se poveu na nain kako se to radi u zemljama zapadne Evrope i da zajedniki, a ne individualno, nastupe na trištu.''
 
Ovu vijest moete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

Leave a Reply