U Sjenici odran okrugli sto o javnim radovima

Arhiva vijesti 2009

Active Image

Odlukom Vlade Republike Srbije za javne radove u tekuoj godini u oblastima: socijalne, humanitarne i kulturne delatnosti; odravanju i obnavljanju javne infrastrukture, i odravanju i zaštiti ivotne sredine, izdvojeno je 650 miliona dinara. Sa ciljem što efikasnijeg rešavanja problema nezaposlenosti, naroito izraenog u opštinama Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica, od kojih se prema stepenu razvijenosti Prijepolje i Sjenica svrstavaju u red najnerazvijenijih, a Priboj i Nova Varoš u red nerazvijenih opština, novoformirana prijepoljska filijala Nacionalne slube za zapošljavanje, organizovala je u Sjenici okrugli sto o javnim radovima.

 

Pored rukovodilaca i koordinatora slubi za zapošljavanje iz opština koje posluju u sastavu prijepoljske filijale NSZ, sastanku u Sjenici su prisustvovali i predstavnici lokalne vlasti, kao i potencijalni poslodavci iz oblasti javnog, privatnog i nevladinog sektora.
Pravo ueša u postupku organizovanja javnih radova u tajanju do šest meseci, imaju organi teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave, javne ustanove i preduzea, privredna društva, preduzetnici, zadruge, društvene organizacije i udruenja graana. Namenjena sredstva e se najveim delom koristiti za isplate zarada i doprinosa nezaposlenima, njihove putne troškove, bezbednost i zdravlje na radu. Prioritet pri izboru javnih radova imae projekti kojima se obezbeuje zapošljavanje rizinih kategorija nezaposlenih lica, projekti iz nerazvijenih i manje razvijenih opština, u kojima je stopa nezaposlenosti iznad republikog proseka, projekti koji mogu prerasti u stalnu aktivnost uz mogunost zasnivanja radnog odnosa na neodreeno vreme i slino. Rok za podnošenje prijava za dodelu finansijskih sredstava za organizovanje javnih radova, traje od 17.do 30.marta.
''Pored mogunosti upošljavanja odreenog broja nezaposlenih, organizovanje javnih radova treba shvatiti i kao dobru priliku da se u ovoj opštini odrade odreeni poslovi, za koje u lokalnom budetu nije bilo novca'', rekao je na sastanku u Sjenici direktor filijale NSZ u Prijepolju, Dragiša Simovi. Govorei o izraenom problemu nezaposlenosti u opštinama prijepoljske filijale NSZ, Simovi je istakao da se za poslednjih pet meseci, broj nezaposlenih u ovim opštinama poveao za 1133 lica. ''Bojim se da da e broj nezaposlenosti u narednom periodu nastaviti da se poveava, pogotovo što ne znamo kakve e posledice ostaviti svetska ekonomska kriza, naroito u našoj filijali. Zato vas molim da današnji sastanak shvatimo u potpunosti ozbiljno, kako bismo, bar kroz javne radove, uposlili odreen broj ljudi, koji bi tako mogli da zarade svoje prve plate'', rekao je Simovi. On je istakao da e novoformirana filijala NSZ u Prijepolju, od kada funkcioniše odvojeno, moi više da se posveti rešavanju izraenog problema nezaposlenosti u ove etiri opštine Zlatiborskog okruga, i da e svima onima koji su zainteresovani za javne radove, uz napomenu da bi dobro bilo da ih je što više, pruiti strunu pomo. Sastanku je prisustvovao i predsednik opštine Sjenica, Muriz Turkovi. On je tom prilikom rekao da lokalna vlast u Sjenici i Nacionalna sluba za zapošljavanje imaju iste ciljeve i zadatke, i izrazio nadu da e, najavljena bolja saradnja sa filijalom NSZ u Prijepolju, dati rezultate u smislu smanjenja, kako je istakao, evidentno velikog broja nezaposlenih u Sjenici.
 
Ovu vijest mozete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

komentariši